Kuchnia

Kuchnia orientalna

Chow mein z kurczakiem i warzywami

Składniki, 2 porcje:

• 2 łyżki oleju roślinnego
• 2 ząbki czosnku
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• 1/2 marchewki (niezbyt dużej)
• 1/2 czerwonej papryki
• ok. 10 strąków groszku cukrowego (świeżego lub mrożonego)
• szczypiorek (biała i jasnozielona część z 1 pęczka)
• 100 g makaronu Mie (pszenny makaron do potraw chow mein, dostępny w większości sklepów)
• 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 3 łyżki sosu sojowego




Przygotowanie:

Makaron ugotować we wrzątku (ok. 2-3 minuty) i przepłukać zimną wodą. Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.
Przygotować warzywa: czosnek obrać i posiekać. Obraną marchewkę, oczyszczoną paprykę oraz groszek cukrowy pokroić ostrym nożem wzdłuż na cienkie paseczki (zapałki). Szczypiorek pokroić ukośnie na plasterki.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Włożyć czosnek i smażyć ok. 30 sekund, dodać pierś kurczaka i obsmażyć (przez ok. 1,5-2 minuty). Dodać marchewkę, następnie po chwili resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i doprawić białym pieprzem, cukrem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Wymieszać i podsmażyć jeszcze wszystko przez ok. 1-2 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation