Kuchnia

na słono

Placuszki z cukinii z krewetkami i dipem koperkowym

Składniki:
700 g cukinii (2 średnie, zielone lub żółte)
1 duża biała cebula
sól
świeżo mielony pieprz
2 jajka od szczęśliwej kury :)
4-5 czubatych łyżek mąki pszennej
olej rzepakowy do smażenia
krewetki tygrysie 250 g (zamarynowane tak jak tutaj)
1 łyżeczka masła 82%
4 łyżki kremowego serka naturalnego (3-krotnie mielony twarogowy, homogenizowany lub kanapkowy)
1 łyżka posiekanego koperku
1 mały ząbek czosnku
szczypta cukru do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1. Krewetki (mrożone rozmrozić pod strumieniem zimnej wody na sitku) osuszyć, zamarynować (jak tu: klik) - na co najmniej 2 godz., a najlepiej na całą noc.
2. Serek połączyć z kopekiem i bardzo drobno posiekanym czosnkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Odstawić do schłodzenia.
3. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, umieścić na sicie, posolić i przemieszać. Pozostawić na 15 min., by puściła soki, a potem bardzo dobrze osączyć z nadmiaru soku.
4. Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę. Dodać do cukinii, doprawić do smaku solą i pieprzem (zamiast pieprzu może być inna pikantna mieszanka przypraw). Wbić jajka, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
5. Rozgrzać olej na patelni (gdy będzie bardzo gorący zmniejszyć nieco grzanie) i nakładać łyżką masę cukiniową, tworząc średniej wielości placuszki grubości ok. 1 cm. Smażyć z obu stron
6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Gotowe placuszki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dopiekać przez ok. 5 minut.
7. W tym czasie przygotować krewetki (z których można usunąć ogonki). Wrzucić je prosto z marynaty na bardzo rozgrzaną, suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką, smażyć po 2 min z każdej strony, na koniec dodać łyżeczkę masła, doprawić solą i pieprzem.
8. Podawać placki z krewetkami i dipem. Świetnie będzie też pasować jakiś paprykowy dodatek.

http://paletasmaku.blogspot.com/2013/07/placuszki-z-cukinii-z-krewetkami-i.html#more
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation