Kuchnia

KUCHNIA

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

Składniki:
Szklanka kaszy jaglanej
10 średnich pieczarek
1 cebula
1 jajko (opcjonalnie – bo składniki i tak się ładnie kleją)
Natka pietruszki
Łyżka sosu sojowego
Otręby orkiszowe
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia kotletów


Przygotowanie:
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda ledwie zakrywała kaszę. Gotujemy ok. 7 minut. Następnie zostawiamy na ciepłym palniku na kolejne 20 minut. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy, aż odparuje się nadmiar wody. Pod sam koniec doprawiamy pieczarki sosem sojowym. Do miski wrzucamy jeszcze ciepłą kaszę (lepiej się wtedy lepi) oraz pieczarki z cebulą. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dodajemy jajko (nie jest to konieczne), łyżkę otrębów orkiszowych, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju aż się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation