Kuchnia

desery

Pancake's z truskawkami - placuszki jogurtowe

Pyszne, mięciuteńkie i delikatne placuszki. Jogurt z powodzeniem możecie zastąpić maślanką a truskawki innymi owocami - np rabarbarem, bananami lub jabłkami. Idealne na niespieszne niedzielne śniadanie ze szklanka mleka lub koktajlu (klik). Przepis na placuszki znalazłam na Kwestii smaku. Polecam bardzo :)


Składniki:
250g jogurtu greckiego, naturalnego lub maślanki
2 jajka
2 łyżki oleju
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/3 szkl maki pszennej

ponadto:
kilkanaście truskawek (obrane i pokrojone w plastry)
cukier puder do oprószenia


wykonanie tradycyjne:
Wszystkie płynne składniki zmiksować, dodać sypkie i zmiksować raz jeszcze na gładko. Na rozgrzanej teflonowej patelni kłaść łyżką ciasto (max 4 placuszki gdyż rosną przy pieczeniu). Smażyć na małym ogniu. Gdy już się ładnie zetną ułożyć po dwa plastry truskawek na każdym z nich, a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilkę. Zdejmować z patelni łopatką (dobrze jest każdorazowo przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym lub drewnianą łopatką, gdyż podsmażone truskawki zostawiają ślad ;) Podawać oprószone cukrem pudrem lub polane miodem :)


http://mojepasjekrakow.blogspot.se/2013/06/pancakes-z-truskawkami-placuszki.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation