Kuchnia

KUCHNIA

Składniki:

6 jajek
200 g pomidorków cherry lub małych pomidorów
200 g szynki konserwowej*
1 pęczek natki pietruszki
½ pęczka szczypiorku
1 - 2 garści rzeżuchy (opcjonalnie)
½ łyżki octu winnego
1 -2 szklanki jogurtu naturalnego
2 małe ząbki czosnku
sól, pieprz,cukier do smaku
¼ łyżeczki drobniutko startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
kilka liści sałaty postrzępionej (można zastąpić zielonymi liśćmi kapusty pekińskiej)



*można zastąpić żółtym serem lub tuńczykiem w sosie własnym





Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w grube plastry. Pomidorki myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w plastry. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Natkę i szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.

Jogurt mieszamy z octem winnym i czosnkiem, dodajemy posiekaną natkę i szczypiorek (zostawiamy trochę do ozdoby). Dodajemy połowe rzeżuchy i ewentualnie skórkę cytrynową. Sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

W salaterce układamy warstwami pomidory, jajka i szynkę. Każdą warstwę przelewamy sosem jogurtowym.

Wierzch sałatki dekorujemy listkami sałaty (ewentualnie pietruszką karbowaną, szczypiorkiem) i pomidorkami. Posypujemy pozostałą rzeżuchą.

Podajemy z kawałkiem bagietki albo z francuskimi paluchami posypanymi grubą solą lub makiem. Najlepiej spożyć ją bezpośrednio po zrobieniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation