Kuchnia

Mięsa

SKŁADNIKI:

na spód:
* 200 g herbatników
* 100 g masła

na masę serową:
* 1 kg chudego twarożku typu quark
* 12 płatów żelatyny lub żelatyna w proszku na 1 litr płynu (czytać na opakowaniu)
* 6 - 8 łyżek cukru
* 3 - 4 połówki brzoskwiń z puszki

na masę brzoskwiniową:
* 2 duże puszki brzoskwiń
* 2 galaretki brzoskwiniowe

dodatkowo:
* pół opakowania galaretki brzoskwiniowej
* bita śmietana (może być taka w sprayu)


Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować w blendrze. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Spód dużej tortownicy (o średnicy 28 cm) lub prostokatnej blaszki (25 x 25cm) wyłożyć masą ciasteczkową i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Brzoskwinie wyjąć z puszek i odsączyć je na jakimś sicie, by dobrze odkapały z zalewy.
Trzy lub cztery połówki brzoskwiń pokroić w kostkę.

Do jakieś dużej miski przełożyć twarożek i wsypać cukier. Dobrze wszystko wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i znowu przemieszać.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, potem odsączoną rozpuścić na małym ogniu. Zamiast żelatyny w płatach, można użyć takiej w proszku, ważne by użyć jej tyle, ile potrzeba na 1000 ml płynu (czytać na opakowaniu).
Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę twarożku, dobrze wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać do reszty twarożku. Dobrze wszystko wymieszać trzepaczką lub mikserem. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki by stężała.

Teraz przygotować masę brzoskwiniową. Resztę odsączonych z zalewy brzoskwiń zmiksować w blenderze lub przy pomocy miksera i nasadki z nożykiem.
Zagotować 300 ml wody (nie więcej) i w niej rozpuścić 2 opakowania galaretki. Dobrze wymieszać, by nie porobiły się grudki. Gdy galaretka nieco ostygnie, można ją powoli wlać do masy owocowej. Wszystko dobrze wymieszać. Powstałą w ten sposób masę brzoskwiniową przełożyć delikatnie na stężałą już masę serową.
Całość znów wstawić do lodówki, aż masa brzoskwiniowa stężeje.

Na koniec rozpuścić pół opakowania galaretki (najlepiej brzoskwiniowej) w 200 ml gorącej wody. Gdy galaretka przestygnie, wylać ją na masę brzoskwiniową. Wstawić znowu do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation