Kuchnia

Ale owoc

Pieczone jabłka z owocami, kruchymi ciasteczkami i lodami.


6 jabłek + 1 łyżka cukru
2 goździki
konfitura z żurawin (4-5 dużych łyżek)
garść orzechów włoskich
300 g śliwek węgierek
garść rodzynek
do podania: kilka listków świeżej mięty + garść kruchych ciasteczek zbożowych + lody waniliowe

Jabłka dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Owoce zalewamy wodą, dodajemy łyżkę cukru, 2 goździki i gotujemy 10 min. Aby przygotować farsz, łączymy śliwki z posiekanymi orzechami, konfiturą z żurawin i łyżką cukru. Podgotowane jabłka wyjmujemy z garnka, wydrążamy środek i napełniamy farszem. Owoce umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez 20 min, aż skórka lekko zbrązowieje. Podajemy na ciepło, z lodami, listkami świeżej mięty i pokruszonymi ciasteczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation