Kuchnia

Dania zapiekane

Pieczone faszerowane ziemniaczki

Przepis
Na farsz do 4 dużych ziemniaków potrzebujemy :

1/4 kostki sera feta
2 ząbki czosnku
pół cukinii
koperek
4 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry szynki
sól
pieprz



Sos:
pół ogórka
ząbek czosnku
jogurt naturalny ( 3 łyżki)
twaróg mielony ( 3 łyżki)
zioła - u mnie: szczypiorek, oregano, koperek



Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie fetę mieszamy z czosnkiem, koperkiem, pokrojoną szynką i startą cukinią. Całość doprawiamy pieprzem. (nie dodaję soli do farszu, ponieważ feta jest odpowiednio słona). Dodajemy oliwę.



Ugotowane ziemniaki przekrajamy na pół. Wydrążamy środek ubijamy go na pure i dodajemy do farszu. Całość mieszam i wkładam w łódeczki z ziemniaków. Całość zapiekamy w piekarniku około 15-20 minut w 180 stopniach.



Sos : Ogórka trę na sporych oczkach, dodaję do niego jogurt, twaróg i przyprawy. Całość mieszam, gotowe !





UWAGI:
Często przygotowuję takie ziemniaki na grilla. (pomijam wtedy szynkę) Już połówka jest tak syta, że sprawdza się jako zamiennik chleba.

Do sosu często dodaję rzodkiewkę, wtedy staje się lekko chrupiący .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation