Kuchnia

ciasta, desery

Mandarynkowa eksplozja przepis - Galeria - Gotujmy.pl
Mandarynkowa eksplozja - SKŁADNIKI:
Biszkopt jasny:
5 jaj
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Ciasto z kakao:
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
2 łyki kakao
2 łyżki mąki pszennej
Ciasto z orzechami:
5 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżką mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
20 dag krojonych orzechów włoskich
15 dag cukru
Masa:
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 puszka mandarynek
1 łyżką mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 galaretka wiśniowa
7 łyżek cukru
1 margaryna
0,5 litra mleka
Mandarynkowa eksplozja - PRZYGOTOWANIE:
Ciasto z kakao: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy. Ciasto z orzechami i biszkopt jasny: Robimy tak samo jak ciasto z kakao. Orzechy kroimy drobno. Masa: W niedużej ilości mleka rozrabiamy żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy żółtka, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Margarynę ucieramy i dodajemy chłodny krem. Masę dzielimy na pół do jednej połowy dodajemy pokrojone drobno mandarynki, a do drugiej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Przełożenie: Biszkopt jasny- masa z mandarynkami- biszkopt z orzechami- masa z kakao- biszkopt z kakao
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation