Kuchnia

cooking

PIZZA Z KARCZOCHAMI, SALAMI I CZARNYMI OLIWKAMI
2 średnie pizze

CIASTO
100 g semoliny
400 g mąki pszennej
7 g (1 opakowanie) suchych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
10 g soli
4 łyżki oliwy z oliwek
+ około 1/2 szklanki ciepłej wody

SOS
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
łyżka oliwy z oliwek

DODATKI
karczochy odsączone z zalewy
salami cienko pokrojone
czarne oliwki
2 opakowania mozzarelli

W misce umieścić szklankę ciepłej wody, łyżeczkę cukru oraz suche drożdże. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut aż na powierzchni wytworzy się warstwa bąbelków. Następnie w dużej misce umieścić mąkę, semolinę, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól oraz rozpuszczone drożdże. Wszystko zagnieść razem dodając do ciasta jeszcze około 1/2 szklanki ciepłej wody (lub więcej jeśli będzie to koniecznie). Ciasto zagnieść a następnie wyrabiać kilka minut aż stanie się elastyczne i gładkie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Następnie ciasto odgazować uciskając je trochę i ponownie odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Na patelni rozgrzać oliwę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Ciągle mieszając pilnować aby czosnek się nie przypalił. Następnie na patelnię wlać pomidory z puszki doprawić oregano, solą oraz pieprzem. Smażyć około 10 minut aż sos się zredukuje.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą połówkę rozciągnąć palcami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pizze posmarować przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym po czym ułożyć na nim salami, potem ser mozzarella, karczochy i na koniec oliwki. Całość można jeszcze posypać oregano. Piekarnik nagrzać na 200 stopni C, jeśli używamy kamienia do pizzy umieścić go wcześniej w piekarniku aby nagrzewał się razem z nim, jeśli nie mamy kamienia w piekarniku nagrzewamy blachę. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę przygotowaną pizze razem z papierem przełożyć na rozgrzaną blachę którą następnie umieścić w piekarniku jednocześnie zmniejszając temperaturę na 180 stopni C. Pizzę piec około 30 minut.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation