Kuchnia

Dania główne

Pstrąg w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego

Składniki dla 3 osób:

* 400 gramów pstrąga (ja użyłam tęczowego)
* sól
* pieprz cytrynowy

Rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Sos orzechowy :
(Łyżka sosu orzechowego ok. 25 gramów to ok. 60 kcal )

* pół łyżki klarowanego masła
* 60 gramów orzechów laskowych
* 250 ml mleka kokosowego
* łyżka sosu sojowego
* szczypta imbiru

1. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Delikatnie obsmażamy pstrąga z każdej strony.
2. Zdejmujemy rybę z patelni, wrzucamy pokruszone orzechy (można je pokruszyć bardziej, można je nawet zmielić) i smażymy minutę.
3. Na patelnię wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy. Gotujemy 4-5 minut do zredukowania wody. Doprawiamy szczyptą imbiru.
4. Do sosu wkładamy rybę i dusimy ok. 5 minut na małym ogniu (sos nie może bulgotać).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation