Kuchnia

Architektura

Sałatka z pieczonymi, młodymi ziemniakami

Proporcje dla 3-4 osób

- kilogram młodych, malutkich ziemniaków
- sałata np. rzymska
- puszka kukurydzy
- pęczek rzodkiewek
- papryka czerwona
- 5 pomidorów

- odrobina oleju (np. rzepakowy)
- przyprawa do ziemniaków (zwana "kartofelkiem" lub "do frytek"), papryka w proszku, sól

Ziemniaki oskrobać ze skórki, wymyć i pokroić na połówki (większe na ćwiartki), wrzucić do miski skropić olejem i przyprawić porządnie w/w przyprawami. Wymieszać i przykryć folią aluminiową lub talerzem. Odstawić na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
Czas należy kontrolować, ziemniaczki powinny mieć chrupiącą skórkę. Wyciągnąć i czekać aż ostygną.

W tym czasie przygotować:

sałatę - porwać na mniejsze kawałki, kukurydzę odsączyć z zalewy, rzodkiewki, pomidory i paprykę pokroić.
Połączyć z pieczonymi ziemniaczkami, można ułożyć warstwowo w dużej misce (tak jak na fotografii).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation