Kuchnia

amazing cooking

Owsiane ciasteczka z ziarnami

Składniki:

1 i 1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru, w tym dwie łyżki cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła
200g łuskanych nasion słonecznika
60g nasion sezamu
jajko
łyżeczka cynamonu
Masło wyjmujemy z lodówki chwilę wcześniej, żeby nie było mocno zmrożone. Kroimy je w kostkę, i wyrabiamy na gładką masę z otrębami, mąką, cukrem, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Jeśli cisto będzie zbyt lepkie można dodać więcej otrębów lub mąki. Przygotowane cisto dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy cynamon i połowę nasion sezamu, i dokładnie mieszamy. Do drugiej masy dodajemy połowę nasion słonecznika i również mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki, które rozgniatamy na dłoni tworząc "placuszki".
Pozostałe nasiona sezamu prażymy na suchej patelni dosłownie chwilkę, nie mogą być brązowe. Posypujemy nimi wierzch ciasteczek z masy z sezamem, i dociskamy palcem. Pestki słonecznika prażymy chwilę dłużej na patelni z odrobinką masła i posypujemy nimi pozostałe ciastka. Układamy przygotowane ciastka na blasze wysmarowanej masłem i pieczemy przez 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka muszą chwilkę ostygnąć, zanim zdejmiemy je z blachy, inaczej mogą się łamać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation