Inne

Dieta

Klasyczny sos bolognese.

Składniki:

500g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
około 3 gałązki selera naciowego
1 marchewka
1 mała papryka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
500ml białego wytrawnego wina (lub 250ml wina + 250ml mleka)
1 łyżeczka posiekanego oregano lub 1/2 suszonego
po 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (użyłam kamis)
sól
pieprz
świeża bazylia i parmezan do podania
Przygotowanie krok po kroku:

Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce, a seler i paprykę w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek, a następnie dodaj mięso. Podsmaż je.
Dodaj pozostałe warzyw i podsmażaj kilka minut.
Wlej wino i doprowadź do wrzenia. Częściowo zredukuj. Dodaj mleko i ponownie zagotuj.
Dopraw ziołami i dodaj koncentrat pomidorowy.
Podlej około 500ml bulionu lub wody. Duś pod przykryciem co najmniej 1-1,5 godziny w razie potrzeby uzupełniając płyn i od czasu do czasu mieszając.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z świeżo ugotowanym makaronem, najlepiej tagliatelle.
Udekoruj parmezanem i listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation