Kuchnia

ciasta

Kostka Alpejska
Składniki na kakaowy spód:
3 jajka
1/3 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szkl mąki pszennej
5 łyżek kakao

Żółtka utrzyj na jasną masę z cukrem. Dodaj do nich ubite na sztywno białka, następnie proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Całość zmiksuj na niskich obrotach lub porządnie wymieszaj szpatułką, tak, aby składniki połączyły się na jednolitą masę. Wyłóż ją na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę i piecz w 180C przez ok 25 minut.
kładniki na śmietanową pianę:
0,5l kremówki 30 / 36%
3 łyżki cukru
2 śmietan-fix`y

Schłodzoną kremówkę ubij z dodatkiem cukru na puszystą pianę. Dodaj do niej śmietan-fix`y i ponownie zmiksuj do uzyskania sztywnej, zwartej piany. Wyłóż ją równomiernie na ciasto i wygładź jej powierzchnię. Włóż do lodówki w celu stężenia na co najmniej 2 godziny.

Dodatkowo:
kakao
Tuż przed podaniem obsyp powierzchnię ciasta i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation