Kuchnia

Przepisy

Panna Cotta z truskawkami


Składniki:

- 1 galaretka o smaku truskawkowym 350 ml wody
- 200 ml śmietanki kremowej 30% (zimnej)
- 250 g serka mascarpone
- 40 ml mleka
- 40 g cukru
- 1 duża łyżka żelatyny
- kilka kropel ekstraktu z wanilii


Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody (szybciej zgęstnieje). Ostudzić.

Żelatynę wsypać do mleka i wymieszać, odstawić na około 10 minut. W tym czasie w garnuszku podgrzać 100 ml śmietanki, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i wymieszać, gdy cukier się rozpuści a śmietanka zacznie się gotować, zdjąć ją z ognia i dodać napęczniałą żelatynę – mieszać, aż się rozpuści. Pozostałą śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, następnie wlać śmietankę z żelatyną. Masę delikatnie wymieszać i przelać do foremek (mniej więcej do połowy) i odstawić w chłodne miejsce.

Gdy biały krem stężeje, ułożyć na nim oczyszczone, umyte i pokrojone truskawki. Zalać chłodną galaretką i ponownie odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.Panna Cotta kremowo-truskawkowa Po 3-4 godzinach deser powinien być gotowy – aby przyspieszyć proces tężenia deseru, można wstawiać go na kilkanaście minut do zamrażalnika..

Aby wyjąć Pannę Cottę z foremek, należy deser wyjąć z lodówki około 20 minut przed podaniem, albo na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie.

Przed podaniem udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation