Kuchnia

Kulinaria

Gnocchi w pomidorach z kurczakiem i zielonymi szparagami
przepis własny

Składniki: na gnocchi
300g ziemniaków
1 jajko
100g mąki + do podsypania
10g parmezanu + na wierzch
sól do smaku
Składniki na sos pomidorowy:

puszka pomidorów krojonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
ząbek czosnku
duża garść świeżej bazylii
garść świeżego rozmarynu,
sol do smaku ( opcjonalnie )
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki cukru
Dodatki:
pierś z kurczaka
1/2 pęczka zielonych szparagów
pokrojony szczypiorek ukośnie do posypania wierzchu

Ziemniaki ugotowałam, przecisnęłam przez maszynkę do mielenia mięsa, dodałam jajko, mąkę, parmezan i sól. Wszystko wymieszałam i zrobiłam wałek na podsypanym mąką blacie. Z wałka odrywałam kawałki 2 cm i kulałam w dłoni kulki lekko szpiczaste :-) Zagotowałam wodę z odrobiną soli i partiami wrzucałam kluseczki. W tym czasie przygotowałam szparagi oraz kurczaka: szparagi należy blanszować ale tylko chwilę by zachować ich kolor, natomiast pierś z kurczaka pokroić na małe cienkie paseczki i obsmażyć na patelni tylko do momentu ścięcia się białka czyli do czasu aż mięso uzyska biały kolor. Do miseczek żaroodpornych na dno nalać sos pomidorowy, dodać kilka pasków kurczaka, dodać ugotowane gnocchi oraz szparagi, posypać resztą parmezanu i zapiekać około 20 minut w piecu nagrzanym do 170' . Po wyjęciu z piekarnika oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawać!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation