Święta i uroczystości

Boże Narodzenie DANIA i POTRAWY

Sałatka jarzynowa

W zależności z czym ją połączymy może spełniać różne role. Na śniadanie ze świeżą bułeczka i pomidorkiem, na obiad do pieczonej karkówki, czy na kolację do gotowanych kiełbasek (polecam kiełbaski z fileta drobiowego) lub kanapek z wędliną. Często zabieram ją również do pracy i jem podczas lunchu. Wszyscy ją znamy, ale czy na pewno znamy dokładny przepis. Postanowiłam przekazać wam swój przepis. Mam nadzieje, że wam zasmakuje.

Składniki:
3-4 marchewki (w zależności od ich wielkości)
3-4 nieduże ziemniaki
2 pietruszki
3 jabłka (twarde typu Ligol)
4 ogórki kiszone
1-2 cebule (mogą być czerwone)
4 jajka
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka groszku konserwowego
musztarda (sarepska)
majonez
sól
pieprz
ewentualnie inne przyprawy wedle uznania
Przepis
Dokładnie myjemy marchewki, ziemniaki i pietruszki, ponieważ będziemy gotować je w mundurkach. Gotujemy jajka na twardo. Jak wszystko trochę ostygnie dokładnie obieramy warzywa i jajka i kroimy w kosteczkę, im drobniej i równiej tym lepiej.



Następnie kroimy obrane jabłka, cebulę i ogórki kiszone również w kostkę. Specyfiką sałatki warzywnej są właśnie te drobno i równo pokrojone kawałki warzyw.

Teraz do pokrojonych składników dodajemy kukurydzę i groszek mieszamy dodając majonez, musztardę pieprz i sól do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation