Kuchnia

Kuchnia

Nadziewane papryki

Receptura na 2 porcje:
2 duże czerwone papryki (lub 4 mniejsze)
100 g kaszy gryczanej prażonej
200 g mięsa mielonego
pasta pomidorowa (przecier)
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
natka pietruszki
ser żółty długo dojrzewający (grana padano, parmezan, owczy pecorino, lub podobny)

Papryki umyj, odkrój górną część i oczyść w środku. Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta. Na oleju podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodaj mięso mielone. Dodaj też posiekany drobno czosnek. Gdy się nieco podsmaży dodaj pastę pomidorową - około 2 łyżeczki, oraz sól i pieprz. Nie przyprawiaj od razu zbyt dużo - doprawiać jest najlepiej na końcu - wówczas można zawsze dołożyć soli i przypraw, ale ująć już się nie da :) Podlej nieco wodą i gotuj do momentu zredukowania płynów. Oczywiście podlać możesz też bulionem lub białym winem, ale w tym wypadku woda w zupełności wystarczy. Gdy farsz zgęstnieje dołóż do niego ugotowaną wcześniej kaszę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz trochę startego żółtego sera - na oko, jak lubisz dużo, to dodaj więcej. Tak przygotowanym farszem nadziewaj papryki, ułóż je na blaszce do pieczenia, na wierzchu posyp startym serem i wstaw do gorącego piekarnika na 35 minut.
Temperatura pieczenia to 200*C / 400*F.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation