Kuchnia

ciasta

W zaciszu domowej kuchni: Ciasto czekoladowe według Anny Olson
Składniki:
Ciasto:
170g masła w temperaturze pokojowej
280g cukru kryształu
50g brązowego cukru
2 jajka
pestki z połowy laski wanilii
125ml wody
115 g niesłodzonej gorzkiej czekolady (min. 70% kako)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
220g mąki tortowej
30g kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
250ml słodkiej śmietay
240 g konfitury z wiśni
Polewa:
250 ml słodkiej śmietany
150 g gorzkiej czekolady
pestki z połowy laski wanilii
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarujcie masłem i wysypcie mąką.
Połamaną na kawałki czekoladę włóżcie do garnka razem z wodą oraz kawą i podgrzewajcie aż czekolada się rozpuści, po czym odstawcie do ostygnięcia.
Masło z cukrem utrzyjcie na puszystą masę a następnie dodajcie jajka i pestki z połowy wanilii. Wszystko razem ubijcie.
Dodajcie do masy czekoladę i ubijajcie aż całość się połączy.
Mąkę, kakao, sodę i sól przesiejcie przez sito i cały czas ubijając dodawajcie do masy na przemian ze śmietaną śmietaną.
Wyłóżcie ciasto do formy i pieczcie ok 30-40 minut aż patyczepo wbiciu w ciasto będzie suchy. Wyjmijcie ciasto z piekarnika i odstawcie ciasto na 15 minut a następnie wyjmijcie z formy i zostawcie do całkowitego ostygnięcia.
Na wierzch ciasta wyłóżcie konfiturę z wiśni i równo rozsmarujcie.

Przygotowanie polewy:

Podgrzejcie w rondlu śmietanę tak, żeby była gorąca ale się nie zagotowała. Wyłączcie gaz i dodajcie pokruszoną czekoaldę. Zostawcie na kilka minut a następnie dokładnie wymieszajcie, żeby czekoalda całkiem się rozpuściła. Dodajcie pestki z drugiej połowy wanilii i dokładnie wymieszajcie.
Tak przygotowaną polewę wylejcie na ciasto z konfiturą i równo rozprowadźcie. Możecie podawać od razu albo poczekać aż polewa stężeje:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation