Kuchnia

Kulinaria

Sernik sezamowy
200 g ciasteczek owsiano - sezamowych w czekoladzie

75g + 50 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

250 g sera mascarpone (lub twarogu)

3 średnie jajka

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki pasty sezamowej tahiny

Ciasteczka zmiel w blenderze. Dodaj do nich roztopione 75 g masła, wymieszaj. Okruszkami wylep tortownicę, lub głęboką formę na tartę o średnicy 20 cm a następnie włóż do lodówki.

Pozostałe masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania dodaj mascarpone, tahinę, sól i jajka (jedno po drugim). Masę przelej do tortownicy. Piecz w 140 stopniach przez godzinę. Pozostaw do ostygnięcia, w międzyczasie przygotuj sezamowy karmel:

2/3 szklanki cukru

50 g masła

150 ml śmietanki 30%

1 szklanka sezamu

Masło i cukier umieść w garnuszku o grubym dnie. Mieszając nieustannie podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż cukier połączy się z masłem i uzyska głęboki bursztynowy kolor. Zdejmij karmel z ognia i bez przerywania mieszania w dwóch turach wlej śmietankę. Uwaga - będzie pryskać i parować. Postaw garnek na ogniu i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmij z ognia i dodaj sezam. Karmel wylej na sernik, wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/2012/07/Sernik-sezamowy.html#ixzz2jtN22SBb
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation