Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

Czekoladowe ciasto z musem i gruszkami



Ciasto czekoladowe z musem z mlecznej i gorzkiej czekolady i gotowanymi gruszkami. Pyszne, esencjonalne i bez grama mąki! Jak dla mnie doskonałe ciasto czekoladowe :) . Gotowane gruszki wspaniale komponują się z czekoladą i tworzą z nią harmonijną całość. Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio upiekłam :)


Składniki na formę o średnicy 20 – 23 cm.

Spód:

100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
130 – 150g masła
5 jaj (w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka)
1 łyżeczka kakao
100g cukru
Szczypta soli

Mus czekoladowy:

100g mlecznej czekolady
30g gorzkiej czekolady
100g masła
4 jaja (w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka)
80g cukru
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki żelatyny
40ml gorącej wody i 50ml brandy (brandy można pominąć)
Szczypta soli

Gruszki:

3 – 4 niezbyt twarde gruszki (im twardsze, tym dłużej będą musiały się gotować)
1 pomarańcza
1 cytryna
2 – 3 szklanki wody
1 laska wanilii przecięta wzdłuż i posiekana na mniejsze kawałki(lub cukier waniliowy)
1 kora cynamonu (lub pół łyżeczki mielonego cynamonu)
Ok. 50 – 70 g cukru

Przygotowanie:

Gruszki:

Gruszki obrać, wyciąć korzonki i pestki. Zagotować wodę ze wszystkimi przyprawami. Do gotującej się wody wrzucić przygotowane gruszki i gotować do miękkości (w zależności od twardości gruszek może to potrwać od 10 minut do 40 minut). Kontrolować stopień ugotowania widelcem – powinien bez problemu zagłębiać się w miąższu. Ugotowane gruszki wyjąć z zlewy i osuszyć.

Spód:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Formę o wymiarach 20 – 23 cm wysmarować tłuszczem (oliwą lub masłem) i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku lub w misce zawieszonej nad gotującą się wodą rozpuścić czekoladę i masło (mieszając). Gdy całość będzie płynna odstawić do przestudzenia.
Żółtka ubić z kakao (można widelcem) i połączyć z przestudzoną masą maślano – czekoladową. Dokładnie wymieszać by nie zrobiła się czekoladowa jajecznica.
W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą i wysoką pianę – potrwa to ok. 4 – 6 minut na najwyższych obrotach miksera.
Następnie dodawać cukier w dwóch partiach – ciągle ubijając – potrwa to jeszcze ok. 10 minut.
Kolejno do ubitych białek wlać czekoladowo – jajeczny płyn i dokładnie zamieszać uważając by piana zbytnio nie opadła.
Przelać powstały krem do przygotowanej formy i piec przez ok. 30 minut.
Upieczony spód wyjąć z piekarnika i ostudzić – w czasie studzenia spód się zapadnie ale tak właśnie powinno się stać (!) – powstały krater zrobi miejsce na mus czekoladowy.

Mus czekoladowy:

W garnuszku lub kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem (mieszając). Płynną masę ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w 40 ml gotującej się wody (dokładnie wymieszać). Gdy żelatyna się rozpuści dodać brandy (można pominąć ale warto dodać) i dokładnie połączyć składniki mieszając. Całość lekko ostudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (podobnie jak wyżej). Kolejno dodać cukier partiami i ubić na sztywną pianę (ok. 10 minut).
Żółtka zmiksować z kakao i połączyć rozpuszczonym masłem i czekoladą. Następnie wlać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać uważając by piana nie opadła – mus będzie wtedy bardziej puszysty.
Mus wylać na ostudzony spód i na wierzchu ułożyć połowę gruszek pokrojonych w paski lub kostkę – mus nie jest gęsty i gruszki się w nim zanurzą.
Wstawić do lodówki na ok. 3 – 4 godziny, a najlepiej na noc.
Następnie zdjąć obręcz i oddzielić papier, ciasto wyłożyć na talerz lub paterę, na którym będzie serwowane. Udekorować pozostałymi gruszkami (pokrojonymi w cienkie paski) i płatkami posiekanej gorzkiej i mlecznej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation