Kuchnia

łakocie

Składniki:

• 0,5 kg obranej marchewki
• 1 jabłko
• 300 g mąki razowej pełnoziarnistej
• 100-150 g cukru trzcinowego
• 100 g orzechów włoskich
• łyżeczka przyprawy korzennej
• łyżeczka sody oczyszczonej
• 4 jajka
• 150 g oleju
• 150 g maślanki

+ ewentualnie polewa:

• 300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego
• 2 łyżki jogurtu naturalnego

Jak wykonać ciasto?

Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach, a obrane jabłko na tarce o grubych oczkach, orzechy posiekaj. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, a w wysokim naczyniu wymieszaj dokładnie olej, jajka i maślankę. Połącz wszystkie składniki (marchewkę i jabłko również) i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz ok. 50-60 minut. Po wystudzeniu ciasta możesz polać je polewą – wystarczy wymieszać serek z jogurtem i rozsmarować na cieście.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation