Kuchnia

Kuchnia na słodko

Składniki:

Podstawa:

200 g mieszanych orzechów
30 g masła kakaowego
2 łyżki syropu z agawy
Krem:

2 miękkie awokado
1 duża pomarańcza
2 łyżki syropu z agawy
50 g nerkowców
3 kopiaste łyżki surowego kakao, takie
30 g masła kakaowego.
Wykonanie

Podstawa:

Orzechy zmiksuj na drobno, czym drobniej tym lepiej ale nie zmiksuj na masło. Wyczuwalne grudki wskazane.
Masło rozpuść w kąpieli wodnej razem z syropem z agawy. Po rozpuszczeniu dodaj do orzechów i dokładnie wymieszaj.
Formę na tartę ( mała ) wyłóż masą orzechową. Wylep boki. Masa może wydawać się zbyt rzadka ale taka ma być. Po schłodzeniu wszystko zastygnie.
Włóż do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Krem:

Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
Wydrąż miąższ z awokado i połącz go w misce z sokiem z pomarańczy i skórką. Dołóż nerkowce, syrop z agawy i kakao.
Wszystko zmiksuj na jednolity gładki krem.
Rozpuść masło w kąpieli wodnej i dodaj do masy z awokado. Ponownie chwilę zmiksuj i wyłóż na spód orzechowy.
Chłodź w lodówce minimum 3 h.
W tym torciku można użyć innych składników, np: spód ze słonecznika lub pestek dyni. Można złączyć je razem pół na pół. Kakao zastąpić karobem a masło kakaowe olejem kokosowym extra virgin. Sok z pomarańczy możesz zastąpić innym – jabłkowym albo winogronowym.

Robiłam już kilka wersji tego deseru, najlepszą mieszanką okazał się mix orzechów ziemnych z nerkowcami. Najwygodniej jest użyć formy do tarty z ruchomym dnem. Po zastygnięciu łatwiej jest go pokroić. Wystarczy tylko spód nacisnąć od spodu i wyciągnąć bez boków. Tortownica z odpinaną obręczą też się sprawdzi ale musi to być najmniejsza tortownica do 20 – 21 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation