Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zapiekanka pasterska - składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 posiekana duża cebula
1 rozgnieciony ząbek czosnku
510 g mielonej jagnięciny
400 g sosu pomidorowo-bazyliowego ze słoika
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
dodatkowo kilka listków do dekoracji
2 łyżeczki czerwonego octu winnego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki:
680 g obranych i pokrojonych ziemniaków
225 g pokrojonej marchewki
55 g masła

Zapiekanka pasterska - sposób przygotowania: Podgrzać oliwę na dużej patelni, smażyć cebulę i czosnek na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula się zeszkli. Lekko zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć przez następne 5 minut, rozbijając grudki drewnianą łyżką. Dodać sos, natkę pietruszki, ocet i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotować ziemniaki i marchewkę w osolonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedzić, utłuc z masłem, następnie doprawić pieprzem. Rozgrzać piecyk do 190°C. Przełożyć mięso do płytkiego naczynia żaroodpornego. Na mięsie ułożyć równą warstwę purée ziemniaczano-marchewkowego i wyrównać widelcem. Piec przez 35-40 minut, aż wierzchnia warstwa się przyrumieni. Zapiekankę podawać posypaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation