Kuchnia

ciastka e ciasteczka

Chińskie Moon cakes!

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół szklanki cukru
Niecałe pół szklanki oleju
2 jajka, lekko ubite
7 łyżek zimnej wody

Nadzienie:
0.5 kg czerwonej fasoli, namoczonej na noc
Niecała szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Namoczoną fasolę zagotować w garnku w litrze wody, gotować pod przykryciem przez półtorej godziny, aż będzie miękka. Odlać nadmiar wody i gdy fasola będzie jeszcze gorąca, zmiażdżyć ją na pastę widelcem. Przetrzeć przez gazę albo gęste sito, żeby oddzielić łuski, większe kawałki i nadmiar wody. Włożyć z powrotem do garnka, doprawić solą, cukrem i olejem, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsta, jednolita masa.

Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Stopniowo, ciągle mieszając, dodawać olej, dwa jajka i po trochu wody.

Gotowe ciasto można podzielić na kulki, z których w palcach zrobimy placuszki, napełnimy je nadzieniem i zalepimy.

Można też użyć blachy do pieczenia babeczek. Wtedy ciasto należy cienko rozwałkować i rozłożyć na blasze, do wgłębień nakładać fasolowe nadzienie, a potem przykryć cienko rozwałkowanym plackiem ciasta.

Piec w ok. 200 stopniach przez 20 minut.
z: http://www.beatapawlikowska.com/kitchen,list,2226.html

Warto spróbować :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation