Kuchnia

kuchnia

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I PIANKA BUDYNIOWA.

PRZEPIS
/tortownica: śr. 23 cm/

Temperatura pieczenia: 190ºC
Czas pieczenia: 35-45 min. (bez czasu na podpieczenie spodu)
Print Friendly and PDF
Ciasto kruche

1,5 szkl. mąki
150 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy)
3 żółtka

Pianka budyniowa

3 białka
0,5 szkl. cukru (ja użyłam cukru trzcinowego)
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (dałam 60 g)
1/4 szkl. oleju słonecznikowego


Ponadto

250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce)
cukier puder do posypania


Przygotowanie

Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje.
Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
Kiedy ciasto będzie już wystudzone można zabrać się za przygotowanie pianki budyniowej. Białka dobrze ubić na sztywno z odrobiną soli. Dosypywać stopniowo (po łyżce) cukier z cukrem waniliowym. Cały czas miksując na wysokich obrotach dodawać pomału budyń w proszku, a następnie olej. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną masę bezowo-budyniową, wyłożyć owoce a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego.
Piec w piekarniku przez ok. 35-45 min. w temperaturze 190ºC.

Notatki:

Jeśli zależy nam na tym by pianka była biała radzę dodać cukier biały. Ja w swojej kuchni w ogóle nie używam cukru białego. Karmelowy kolor, jaki nadał piance cukier trzcinowy, mi się podobał. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation