Kuchnia

Glutenfree 1

Zupa krem z czosnku niedźwiedziego
groszku i nerkowców

Składniki:
około 5 porcji

450g zielonego groszku*
1 średniej wielkości por (biała część)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka nerkowców (120g)
15-20 liści czosnku niedźwiedziego**
1 litr bulionu warzywnego
sok z 1 limonki
sól
pieprz

Do podania:
posiekany czosnek niedźwiedzi
dobra oliwa z oliwek

* pomimo, że zielony groszek zaczyna pojawiać się na straganach, cenowo nadal opłaca używać się mrożonego, któremu smakowo nic nie brakuje
**lub więcej, polecam dodawać stopniowo

zupa krem z czosnkiem niedzwiedzim i nerkowcami

groszkowa zupa krem

1.Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekanego pora i podsmażamy, aż zmięknie.

2. W dużym garnku doprowadzamy bulion do wrzenia. Wrzucamy groszek oraz nerkowce i gotujemy około 8 minut.

3. Dodajemy podsmażonego pora i jeszcze przez minutę gotujemy. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi (15-20 listków lub więcej).

4. Blendujemy na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy odrobinę wody. Dodajemy sok z 1 limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z czosnkiem niedźwiedzim i oliwą z oliwek.

Ile kalorii?

Zupa krem z czosnku niedźwiedziego -całość:
1389 kcal
białko: 68 g; tłuszcze: 82 g; węglowodany: 131 g, błonnik: 32,5 g;
żelazo: 21 mg; wapń: 242 mg; cynk: 9,6 mg

1 porcja:
278 kcal
białko: 13,7 g; tłuszcze: 16,4 g; węglowodany: 26 g, błonnik: 6,5 g;
żelazo: 4,2 mg; wapń: 48,4 mg; cynk: 1,9 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation