Kuchnia

Glutenfree 1

Składniki:
4 porcje

400g fasoli orzełek*
2 cebule (180g)
3 pomidory ( 500g)
2 ząbki czosnku
1 szklanka (230ml) mleka kokosowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

* oczywiście można użyć tej zwykłej fasoli czerwonej

Fasolę moczymy przez noc. Następnie gotujemy ją, aż będzie miękka.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Siekamy cebulę i czosnek. Na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę, czosnek i pomidory, aż zmiękną. Dodajemy odcedzoną fasolę. Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Ile kalorii?*

1 porcja:
341 kcal
białko: 12g; tłuszcze: 18 g; węglowodany: 36 g, błonnik: 1o g;
żelazo: 5 mg; wapń: 66 mg; cynk: 1,8 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation