Kuchnia

Pyszne obiady

Leczo węgierskie klasyczne - Przepis

Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu.

Dodawana do leczo cukinia, bakłażan, a nawet pieczarki powodują, że można by się nawet pokusić o nazwanie naszego „polskiego” leczo potrawą kuchni francuskiej a nie węgierskiej ;-)

Składniki klasycznego węgierskiego leczo

Zasada jest taka, że do węgierskiego leczo należy użyć mniej więcej podobnych ilości papryki, pomidorów i cebuli oraz preferowanej ilości mięsa (np. boczku i kiełbasy). Można również przygotować wersję bezmięsną jako dodatek do pełnego obiadu.

W poniższym przepisie podaję proporcje na 3-4 porcje leczo

Świeża papryka - cztery spore papryki w róznych kolorach
Pomidory - trzy lub cztery większe sztuki
Cebula - dwie duże lub kilka małych
Słonina lub tłusty boczek do przygotowania skwarków
Smalec (można go oczywiście zastąpić tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym) do smażenia cebuli
Kiełbasa - najlepiej cienka
Słodka papryka w proszku
Sól i pieprz do smaku
leczo węgierskie klasyczne

Przygotowanie leczo

Boczek (ew. słoninę) kroję w małą kostkę i wrzucam do garnka o grubym dnie. Następnie smażę na średnim ogniu aby wytopić jak najwięcej tłuszczu zanim skwarki mocno się przyrumienią.

Kiedy skwarki są już ładnie zrumienione wyjmuję je z garnka i odstawiam na bok w miseczce.

Do pozostałego w garnku tłuszczu dodaję dwie łyżki smalcu (lub zamiennie olej rzepakowy) i wrzucam pokrojoną w grube piórka cebulę.

Cebulę podsmażam na niedużym ogniu tak aby ładnie się zeszkliła i zmiękła.

Do zeszklonej cebuli dodaję łyżeczkę słodkiej papryki w proszku i mieszam dokładnie zawartość garnka.

Następnie wrzucam całą pokrojoną w cienkie i długie paski paprykę – oczywiście po uprzednim usunięciu gniazd nasiennych i wykrojeniu białych błon.

Minimalnie zwiększam ogień i duszę zawartość garnka przez 10 minut.

Po tym czasie dodaję pomidory pozbawione skórki i pokrojone na ćwiartki, i duszę kolejne 5 minut.

Teraz kolej na wkład mięsny. Dodaję usmażone wcześniej skwarki i pokrojoną w plasterki kiełbasę, i na większym ogniu gotuję leczo przez ok. 10 minut do czasu, aż papryka będzie mięciutka, ale jeszcze nie rozpadająca się. Lubię kiedy moje jedzenie nie przypomina papki dla niemowlaków ;)

Leczo podaję samo ze sobą, lub ewentualnie w towarzystwie jasnego pieczywa.

leczo węgierskie klasyczne

Smalec?

No tak, jeżeli czytasz mój blog regularnie, wiesz że praktycznie wcale nie używam smalcu w swojej kuchni. Zdecydowanie stawiam na korzystanie z dobrej jakości masła i tłuszczy roślinnych, w tym oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. W tym przepisie starałem się jednak jak najwierniej odtworzyć oryginalne danie i muszę oczywiście przyznać, że użycie smalcu wyraźnie wpływa na finalny smak leczo. Na co dzień jednak do przygotowania leczo wybieram tłuszcz roślinny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation