Kuchnia

Kuchnia

Ryba po grecku

kilogram filetów - mogą być jakiekolwiek, byleby bez ości
4 średniej wielkości marchewki - około pół kilograma
2 średniej wielkości pietruszki - około 20 dag
seler średniej wielkości - około 20 dag
3 średniej wielkości cebule
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 ziaren czarnego pieprzu
dwie czubate łyżki albo i trzy przecieru pomidorowego
pół szklanki oliwy
sól
pieprz
sok z połowy cytryny


Filety ryby [jak były mrożone, to po rozmrożeniu] skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na bok.

Czas na sos - a w zasadzie na warzywa. Cebulę obieram i kroję raczej w drobną kostkę.

Pozostałe warzywa też obieram i ścieram na grubych oczkach [używam do tego malaksera, a jak go nie mam, to męczę się ze zwykłą tarką]. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oliwy, wrzucam liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i smażę je przez około pół minuty. Teraz dodaję posiekaną cebulę i smażę ją, cały czas mieszając, aż stanie się szklista. Cebulę wraz z przyprawami wrzucam do garnka, w którym szklanka wody wraz z połówką kostki bulionowej. Garnek stawiam na ogień i zabieram się za warzywa.

Podsmażam je przez kilka dwie - trzy minuty na patelni na silnie rozgrzanej oliwie - trzeba to robić partiami, z całą pewnością nie zmieszczą się za jednym razem. Warzywa powinny lekko zmienić kolor i stać się bardziej miękkie. Warzywa dorzucam do garnka, w którym cebula, dodaję przecier pomidorowy i gotuję na średnim ogniu, często mieszając, aż będą miękkie, i wody trochę odparuje - sos powinien być gesty i mocno pomidorowy. Warzywa doprawiam solą i pieprzem - jeśli są zbyt kwaśne, dodaję odrobinę cukru.

Teraz czas na finisz - rybę wycieram z soku papierowym ręcznikiem, solę, pieprzę i smażę krótko na oliwie, tak by przestała być surowa, a nie się zrumieniła. W dużym naczyniu żaroodpornym układam warstwę warzyw - około 1-2 cm grubości powinna mieć, Na warzywach kładę kawałki ryby, na rybę warzywa. Warstw zwykle bywa nie więcej niż 5 - na górze oczywiście warzywa. Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na około 40 minut - ten zabiega sprawi, iż warzywa będą rozkosznie miękkie, a ryba silnie przejdzie ich aromatem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation