Kuchnia

Coś na ząb

Idealne ciasto na pizze

Składniki na ciasto (spód) do pizzy (2 spody o średnicy ok.30cm):
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
przyprawy do smaku (oregano, bazylia i słodka papryka)
1 szklanka ciepłej wody
50g świeżych drożdży
3 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju
szczypta cukru

Wykonanie:
Suche składniki dokładnie mieszamy.
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszamy najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
Na papierze do pieczenia uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30 cm. Jednak ciasto to również nadaje się na wykonanie pizzy na grubym cieście.
Posmarować spody sosem pomidorowym . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy swoje ulubione składniki.
Piec ok. 7-10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation