Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Składniki na dwie porcje:

kasza jaglana - 1/4 szklanki
kawa espresso - 2 filiżanki
syrop klonowy
Kaszę sparzyć i ugotować w szklance wody aż do jej wchłonięcia. Do ugotowanej kaszy dodać kawę i 2-3 łyżki syropu klonowego. Zmiksować składniki na gładką masę. przełożyć do miseczek lub szklanek, można podawać z czekoladą lub spienionym mlekiem kokosowym.

W wersji dla dziecka:

deser%20czekoladowy2m.jpg
Do ugotowanej kaszy dodałam kilka kostek wegańskiej gorzkiej czekolady i łyżkę kakao. Do słodzenia użyłam również syropu klonowego. Dodałam tez odrobinę mleka ryżowego o smaku waniliowym. Wszystko zmiksowane na gładko.

deser-czekoladowy1m.jpg
Przygotowując wersje dla dziecka odkryłam fajny sposób na ubicie pianki z mleczka kokosowego. Mleko z puszki przełożyłam do wysokiego szklanego naczynia (słoik), chwilę ogrzałam w kąpieli wodnej aby przeszło do płynnej konsystencji, następnie ubijałam kilka sekund spieniaczem do mleka i odstawiłam do lodówki. Kiedy je tam wstawiałam było płynne, uznałam że nici z pianki, jakże się zdziwiłam wyciągając je po pewnym czasie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation