Kuchnia

kuchnia

Pieczone placuszki z mintajem i brokułami z sosem czosnkowym
Przepis na 2 porcje po 5 placuszków

180 g ziemniaków
100 g mintaja
100 g brokułów
1/2 średniej cebuli
1 jajko + 1 białko
sól, pieprz
łagodna papryka
+
100 g lekkiego naturalnego serka homogenizowanego lub kanapkowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
2 duże ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz



Ziemniaki oraz brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (oczywiście osobno).

Filet z mintaja podpiekamy na patelni (można też ugotować np na parze), wystarczy chwilę, aby ryba zaczęła się kruszyć, wtedy przekładamy ją do miski i jak odrobinę przestygnie to sprawdzamy, czy w środku aby na pewno nie pozostały żadne ości.

Ugotowane ziemniaki ubijamy wraz z brokułami na puree**, dodajemy do ryby i wbijamy jajko oraz białko, a następnie dodajemy posiekaną cebulę.
Do masy dodajemy około 1/2 łyżeczki pieprzu i tyle samo łagodnej papryki - jeżeli do ziemniaków i brokułów daliśmy tylko odrobinę soli, to możemy w tym momencie dodać jeszcze pół łyżeczki.

Wszystkie składniki mieszamy na masę, podobnie jak na klasyczne kotlety mielone i w dłoniach formujemy placuszki, które następnie układamy na blaszce z papierem do pieczenia, a następnie posypujemy dodatkowo papryką.




Placuszki pieczemy w 180'C przez 20 minut (lub 15 z termoobiegiem).
Gotowe gorące kawałki są bardzo delikatne, więc ściągamy je z blaszki przy użyciu drewnianej, płaskiej szpatułki.

W między czasie podczas pieczenia z podanych składników przygotowujemy sos czosnkowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation