Kuchnia

Grażyna

BIAŁA KIEŁBASA W SŁOIKACH Z WĘDZONKĄ
Kilogram mięsa wieprzowego z łopatki
1/4 kg wędzonego boczku
30 dkg wołowiny
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól, pieprz do smaku
Mięso z łopatki zmielić dość grubo, boczek drobniej, a najdrobniej wołowinę. Wymieszać wszystko w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek zmieszany z solą. Wsypać sporo pieprzu i majeranek. Dodać kilka łyżek przegotowanej zimnej wody, żeby się dobrze wyrabiało. Wyrobić mięso w misce ręką, tak długo, aż połączyło się w gładką masę.

Włożyć mięso ciasno do słoików.

Słoiki wstawić do garnka z wodą do 3/4 ich wysokości i gotowałam na niewielkim ogniu 45 minut. Wystudzić .

Po otwarciu wyjmujemy kawałki ze słoika ( lepiej użyć szerokich słoików) i kroimy na plastry. Doskonale smakuje z dodatkiem plasterków kiszonego ogórka albo z ćwikłą i chrzanem.

Nowy sposób na białą słoikową przypadł nam do gustu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation