Kuchnia

sosy, pasty, marynaty, masełka

Sos ze świeżych grzybów

Składniki:

ok. 500 g świeżych grzybów (kozaki, podgrzybki, prawdziwki)
50 g masła
2 łyżki oleju
200 ml śmietanki 30%
100 ml piwa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka koperku
sól i pieprz do smaku







Sposób wykonania:

Grzyby oczyścić, jeżeli jest taka konieczność umyć. Pokroić w większe plastry.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać masło i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Smażyć około 1 minuty.

Wlać piwo i dusić wszystko około 2 minut, aż alkohol wyparuje, a sos wyraźnie zgęstnieje.

Na patelnię wrzucić pokrojone grzyby, posolić i smażyć na większym ogniu ok. 10 minut.

Wlać kremówkę, dodać koper, zmniejszyć ogień i dusić całość kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z makaronem, sosem lub ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation