Kuchnia

Przetwory

Uwaga Babcia Gotuje: Dżem z Rabarbaru z Imbirem i Cytryną

Przepis na około 1 litra dżemu

1 kg rabarbaru
1 łyżkę startego świeżego imbiru
600g cukru
50ml wody
sok z jednej cytryny


Przygotowanie :

rabarbar myję osuszam i obieram z włókien .
Następnie kroję go w około 1 centymetrowe kawałki i wrzucam do garnka w którym będę robiła dżem
wyciskam sok z cytryny i dodaję do garnka
imbir obieram ze skórki i ścieram na tarce o drobnych oczkach , dodaję do garnka
teraz dolewam wodę i zasypuję całość cukrem
po wymieszaniu składników w garnku , stawiam na kuchenkę i wszystko gotuję
po zagotowaniu dżemu gotuję go jeszcze około 30 minut aż rabarbar całkowicie się rozgotuje i powstanie taka gęsta maź , należy pamiętać żeby mieszać bo można przypalić dżem
Dżem mam już gotowy , będę go przekładała do słoików wcześniej wyparzonych i osuszonych , najpierw daję po łyżce gorącego dżemu z rabarbaru żeby zagrzać słoik (robię to dlatego że kiedyś jeden słoik mi pękł jak wlewałam gorące od razu do zimnego słoika )
Gdy słoiczki mam już pełne :) wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko, po zakręceniu odkładam do góry dnem słoik na ściereczkę i je przykrywam, słoiki stoją tak około 20 minut żeby dobrze złapały wieczka
jeżeli wieczko nie odskakuje po naciśnięciu to znaczy że złapały i można odstawiać słoiki do spiżarki :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation