Kuchnia

Kuchnia

Nadziewane kotlety mielone

Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- pół szklanki bułki tartej,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1 białko,
- 2 cebule,
- kilka grubszych, małych plastrów żółtego sera (liczba zależna od tego, ile powstanie kotletów),
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek,
- olej do smażenia,
- bułka tarta i mąka krupczatka do panierowania.

Sposób wykonania:
Drobno posiekaną jedną cebulę lekko smażymy na oleju tak, by się nie zarumieniła. Odkładamy do wystudzenia. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. W misce mieszamy ze sobą mięso mielone, cebulę, jajko, białko, bułkę tartą z mlekiem oraz przyprawy. W razie potrzeby można dodać więcej bułki tartej (zależy od jakości mięsa).
Plastry sera smarujemy lekko masłem i posypujemy słodką papryką. Wkładamy do lodówki.
Z wymieszanego mięsa formujemy podłużne, grube płaty. Kładziemy na nie po plasterku sera i zlepiamy końce, nadając okrągły, płaski kształt, jak to na kotlety mielone przystało.
Tak przygotowane mięso obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z mąką krupczatką i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Na mocno rozgrzanym oleju smażymy kotlety z każdej strony, aż do mocnego zarumienienia się. W trakcie smażenia dodajemy drugą cebulę pokrojoną na łódeczki. Gotowe mięso podajemy z usmażoną cebulą i ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation