Kuchnia

Dietetycznie

Potrawy Półgodzinne: Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

składniki na keksówkę o wymiarach 22x11

1 filiżanka suchej soczewicy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 mały bakłażan
2 średnie marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 małej ostrej papryczki
2 chlusty oliwy
2 całe jaja
2-3 łyżki uprażonego sezamu
2-3 łyżki zarodków pszennych
2-3 łyżki uprażonych pestek dyni
tłuszcz do blaszki i otręby do posypania
przyprawy: sól, grubo tłuczony pieprz kolorowy, kurkuma, kumin, gałka muszkatołowa, koperek i odrobina kolendry jeśli lubicie


kaszę jaglana miałam ugotowaną poprzedniego dnia. obraną marchewkę, czosnek i cebule ugotowałam na parze. soczewicę opłukałam i w garnku z grubym dnem zalałam gorącym wywarem z gotowanych warzyw. pogotowałam ok 10 minut i wyłączyłam gaz, pod przykryciem stygło sobie. soczewica wchłonęła wodę i zrobiła się prawie miękka, jeszcze raz włączyłam gaz i mieszając doprowadziłam do wrzenia i odparowałam resztę wody. w międzyczasie bakłażany pokroiłam na plastry i podsmażyłam na suchej patelni. do przestudzonej soczewicy dodałam pozostałe składniki i wszystko dokładnie zblędowałam na gładką masę, przyprawiłam do smaku. na koniec dodałam uprażone pestki dyni i sezam. gotową masę przełożyłam do foremki keksowej wysmarowanej olejem i suto wysypanej otrębami. piekłam w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok 45-50 minut. na ostatnie 10 minut piekarnik można podgrzać do 200 stopni lub włączyć termoobieg.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation