Kuchnia

Mniam, mniam

Zimowa zupa z pęczakiem

Bardzo aromatyczna i szybka zupa. Rozgrzewająca i sycąca, bomba witaminowa, w sam raz na zimową porę.

Nasz rodzimy pęczak i szczypta egzotyki.

• 1 duża marchew
• 1 duży ziemniak
• kawałek korzenia selera
• korzeń pietruszki mały
• pół pora
• 5-6 łyżek kaszy pęczak
• 100 ml przecieru pomidorowego (lub opcjonalnie łyżka koncentratu)
• 2 listki laurowe
• ziele angielskie
• papryka ostra sproszkowana + szczypta płatków chili
• 1 łyżka sosu sojowego
• pieprz ziarnisty (5-6 ziaren)
• 2 cm skrawek kory cynamonu
• szczypta kurkumy
• sól do smaku
• olej 2 łyżki (użyłam rzepakowy)

Rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cynamon w kawałku aby uwolnił aromat.
Dorzucamy pokrojone warzywa, suchy pęczak, krótko obsmażamy mieszając 2-3 minuty.


Zalewamy wodą - ok. 1.5 litra. Dodajemy pozostałe przyprawy.


Gotujemy aż kasza zmięknie (ok.20 minut). Dodajemy przecieru pomidorowego, sos sojowy, krótko gotujemy i gotowe.



* kurkuma w skrócie, ku pamięci:

- łagodzi stany zapalne, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco (dobra przy grypie)
- pomaga zachować prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego
- wspomaga pracę wątroby
- gdzieś wyczytałam też że likwiduje w czasie gotowania szkodliwe bakterie które mogły znaleźć się w pożywieniu.


zufikowo: Zimowa zupa z pęczakiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation