Kuchnia

Kulinaria

Szybkie ciasto na maślance

5 jaj
1½ szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szkl maślanki
½ szkl oleju z pestek winogron
2½ szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
cukier puder do dekoracji

1 szkl cukru, 2 jaja i 3 żółtka ubić mikserem, dodać 1 szkl maślanki i wlać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Na samym końcu wsypać cukier waniliowy. Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Do 3 białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, utrwalić ½ szkl cukru. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na ciasto.
Piec 40 min w 180 st. C. Dekorować cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation