Design

Design

Szwedzkie klopsy
Składniki na 4-5 porcji: Na klopsiki: 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego. 1 sucha bułka kajzerka, 200 ml mleka, 1 jajko, ½ szklanki śmietany 18 proc., 1 średnia cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Na sos: 4 łyżki miodu, 4 łyżki musztardy, sól, pieprz.
Bułkę namocz w mleku. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, jajko, śmietanę, posiekaną cebulę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z mięsa uformuj małe kulki. Wrzuć je do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 20 min na małym ogniu. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej do miski i odłóż na 15 minut.
Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju i partiami przesmaż na nim klopsiki, aż do uzyskania złotego koloru. Ponownie przełóż je do miski i przykryj folią aluminiową, by nie wystygły.
Na tej samej patelni, na której smażyły się klopsiki przygotuj sos. Do tłuszczu pozostałego ze smażenia dodaj miód, musztardę i ewentualnie kilka łyżek wody, w której gotowały się klopsiki.
Mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą (sos powinien uzyskać piękny złocisty kolor). Na koniec dopraw go solą i pieprzem. Klopsiki podawaj z sosem, purée ziemniaczanym i brokułami lub ulubioną surówką.
Przygotowanie: 60 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation