Kuchnia

Naan, pita i inne pyszności

Tortilla

maka pszenna 250 gram,
1 łyżka oliwy,
150 ml ciepłego mleka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać mleko i oliwę i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mleka lub podsypać mąki – wszystko zależy od wilgotności i typu mąki. Uformowaną kulę zostawić na pół godziny pod ściereczką.
Następnie podzielić je na 8 równych części i wałkować z nich cienkie placki.
Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni, po ok. 30-40 sekund z każdej strony, aż pojawią się brązowe plamki.
Gotowe tortille przykrywać wilgotną ściereczką, aby nabrały więcej elastyczności.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation