Biżuteria

bransoletka ze śliczną cyrkonią

White Plate: Sernik z mango na spodzie z karmelizowanych migdałów
Piekłam w małej, 18 cm, tortownicy, bo zrobiłam go z pół kilograma sera. Można podwoić tę ilość i piec w blaszce średnicy 26-28 cm. Sernik ma dosyć zwartą konsystencję, dobrze się kroi (ten na zdjęciu został krojony niemal od razu, a powinien postać sobie kilka godzin w chłodzie). Cóż mogę więcej powiedzieć, żeby go zareklamować?
Aha, zdarza się, że mus mango można kupić w sklepach Rossmann (tych samych, gdzie kupujecie szampon do włosów i jedzenie dla kota). Też się nada do tego sernika.


Sernik z mango na spodzie z karmelizowanych migdałów

Spód:
3/4 szklanki migdałów blanszowanych (to są całe migdały, bez skórki)
2 łyżki cukru trzcinowego

Masa:
1/2 kg sera trzykrotnie mielonego
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego (bez cukru)
4 małe jajka (lub 3 duże)
1 łyżeczka esencji waniliowej
3/4 szklanki pulpy z mango (może być gotowa albo należy zmiksować 1 duże, dojrzałe mango)

Spód:
migdały delikatnie podprażyć na suchej patelni. Przełożyć je do miski, na patelni umieścić cukier, który należy rozpuścić. Dodać migdały, obtoczyć je w karmelu i przełożyć do blendera (lub miski, w której będziemy miksować) i drobno zmiksować (nie na proszek, tak, żeby były kawałki migdałów).
Tortownicę 18 cm(lub nieco większą, wtedy sernik będzie niższy), wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na dno migdały i zrobić masę:

ser wymieszać z musem mango, cukrem, budyniem i wanilią (w misce, łyżką), następnie dodawać po jednym jajku i miksować - miskujemy TYLKO do połączenia wszystkich składników, nie dłużej.
Przelać delikatnie na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C i piec ok. 50-60 min (czas pieczenia zależy od tego, jak szybko sernik się zetnie - powinien mieć delikatnie płynną konsystencję w środku i dobrze upieczone brzegi).
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostygnięcia.
Ja na powierzchni sernika, przed wstawieniem go do piekarnika, zrobiłam esy floresy z musu mango: dookoła zrobiłam kropki, które rozprowadziłam przy pomocy wykałaczki.

I tyle.
Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation