Kuchnia

PRALINY

Toffi z czekoladą przepis - Wszystkie przepisy Polska

Składniki

ilość porcji: 32

450 g masła
400 g cukru
1/4 łyżeczki soli
200 g czekolady mlecznej lub deserowej
120 g posiekanych migdałów
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 20min. › +1godz. tężenie › Gotowe w: 1godz.30min.

Dużą blachę wyłożyć alufolią lub woskowanym papierem do pieczenia.
W rondelku wymieszać masło z cukrem i solą. Stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż masło się stopi. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż nabierze barwy ciemnego bursztynu (gdy temperatura osiągnie 140 stopni C). Od czasu do czasu zamieszać.
Ostrożnie przelać na blachę. Toffi jest bardzo gorące!
Czekoladę roztopić i cienką warstwą rozprowadzić na toffi. Posypać migdałami i lekko je docisnąć.
Odstawić do lodówki aby zastygło, a następnie połamać na kawałki i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
zamiennik
Zamiast migdałów można użyć innych orzechów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation