Kuchnia

Zupy/Kremy

PIKANTNA ZUPA MAROKAŃSKA Z CIECIERZYCĄ
Przepis pochodzi z FoodNetwork Uk.

Pikantna zupa marokańska z ciecierzycą

60ml ekstra oliwy z oliwek
1 duża cebula
6-8 ząbków czosnku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kminu
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
400g puszka posiekanych pomidorów
425g puszka ciecierzycy
1l bulionu warzywnego
1 łyżeczka brązowego cukru
sól grubo mielona
świeżo zmielony czarny pieprz
140g młodego szpinaku
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek i podsmażamy wszystko na złoty kolor. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy jeszcze koło minuty. Dorzucamy pomidory, ciecierzycę (odsączoną), bulion i cukier. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.

Ściągamy zupę z ognia. Przy użyciu blendera miksujemy część ciecierzycy w zupie. Dodajemy opłukany szpinak i mieszamy. Ponownie doprawiamy do smaku, solą i pieprzem.

Podajemy zupę, skropioną oliwą z oliwek i oprószoną słodką papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation