Kuchnia

ryby

Paluszki rybne - obiad dla dużego i małego

Składniki:
3-4 duże filetu białej ryby (w tym przypadku użyłam mintaja)
1 duże jajko
2-3 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej (można użyć również mąki kukurydzianej) i jeszcze trochę do oprószenia ryby
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
Filety myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję na paski mniej więcej równiej długości. Doprawiam solą i pieprzem. Wszystkie obtaczam w mące pszennej. Odstawiam na bok.
Jajko, mleko i 2 łyżki mąki mieszam dokładne aż uzyskam jednolite ciasto. Każdy kawałek ryby obtaczam dokładnie w cieście. Następnie w dużej ilości bułki tartej. Smażę we frytkownicy po kilka sztuk w temperaturze 170-180 stopni do momentu aż nabiorą złotego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation