Kuchnia

Kuchnia

RACUSZKI NA KWAŚNYM MLEKU

Składniki na około 25 racuszków:
0,5 litra kwaśnego mleka
około 350 g mąki pszennej*
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
50 g cukru pudru
olej do smażenia

Mąkę przesiać. Kwaśne mleko (najlepsze 2 - 3 dniowe) rozmącić starannie z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub z konfiturami/sosem owocowym.
* można dodać 2 łyżki mąki więcej, gdyby ciasto było zbyt rzadkie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation