Kuchnia

Kitchen inspirations

BULECZKI ORKISZOWE.

PRZEPIS

Print Friendly and PDFTemperatura piekarnika: 220oC
Czas pieczenia: ok. 15 min

Składniki

500 g mąki orkiszowej jasnej, typ 500-600
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
275 ml mleka
7 g suszonych drożdży lub około 25 g świeżych
0,5 szkl. wody i 1 łyżeczka cukru - na glazurę

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieścić w misce. Wyrabiać przez ok. 15 minut. Ma powstać gładkie, elastyczne ciasto, nie przywierające do rąk ciasto (można ew. dodać trochę mąki lub mleka, ale nie za dużo by nie zakłócić proporcji). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1.5h.
Kiedy ciasto urośnie, uderzyć pięścią w ciasto, żeby je odgazować i ponownie przez chwilę wyrabiać (ale już nie tak długo). Teraz można przystąpić do formowania bułeczek: mogą być okrągłe, podłużne (rozwałkować porcję ciasta na kształt prostokąta a następnie zwinąć jak roladę). Kształt i rozmiar należy dopasować do własnych upodobań. Warto je delikatnie naciąć na górze (mają wtedy ładne pęknięcie). Każdą bułeczkę smarujemy glazurą (wodą z cukrem). Gotowe bułeczki przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 220oC przez ok. 15 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation