Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Pyszny krem na bazie nerkowców. Świetna alternatywa dla bitej śmietany, którą nie każdy może spożywać lub po prostu nie chce :) Wymaga trochę pracy ale warto, efekt jest zadowalający: kremowy, puszysty, smaczny i zdrowy kremik do ozdabiania tortów i nie tylko. Sprawdzi się w wielu wypiekach.

Składniki:

1/2 kubka nerkowców zamoczonych na 8 h i odsączonych,
1/3 kubka mleka kokosowego,
1 kubek mleka migdałowego,
3/4 łyżeczki agaru w proszku,
3 łyżki cukru,
3 łyżki oleju kokosowego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:

Umieść dużą miskę w zamrażarce – w niej później będzie miksowany krem z nerkowców.
Odsączone nerkowce zmiksuj blenderem na gładko. Dołóż mleko kokosowe i 1/2 kubka mleka migdałowego. Zmiksuj ponownie na gładki krem.
W małym garnuszku wymieszaj pozostałe pół kubka mleka migdałowego z agarem i cukrem. Podgrzewaj aż zawrze i gotuj jeszcze na średnim ogniu około minuty.
Ściągnij z palnika i dołóż olej kokosowy.
Przełóż mleko z agarem do nerkowców z mlekiem kokosowym i miksuj całość jeszcze przez 1 minutę na wysokich obrotach. Dodaj wanilię i wymieszaj.
Umieść płynną masę w schłodzonej metalowej misce. Umieść w zamrażarce na 30 minut. Masa ma być bardzo zimna lecz nie zamrożona.
Po 30 minutach zmiksuj masę i włóż tym razem do lodówki i chłodź minimum 3 godziny a najlepiej przez 8 godzin.
Krem po 3 godzinach jest puszysty ale jeszcze delikatny. W tej postaci można nim posmarować ciasto łyżką i umieścić np. świeże owoce. Po 8 godzinach krem należy już ostatni raz zmiksować ( nie blenderem ) ręcznym mikserem na krótko. Wtedy uzyskuje idealną konsystencję do dekorowania za pomocą rękawa cukierniczego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation